FOAJÉ/SALONG/KIOSK/TILLGÄNGLIGHET
Hur är din biograf anpassad för den yngre publiken? Här får du en rad förslag från biografer som med mer eller mindre förändringar och renoveringar gör din biograf mer anpassad för den aktuella målgruppen.
Du vet väl att… många renoveringar för att tex tillgänglighetsanpassa din biograf är berättigade till stöd från exempelvis Filminstitutet, Boverket, Arvsfonden osv.
Köp i kassan
Bemöt den yngre biljettköparen på sin nivå. Antingen med en enkel pall vid kassan så barnen själva når upp eller en nedsänkt del av disken där man som personal får sitta ner för att möta barnen i deras nivå.
Trappräcken
Ha två höjder på räcken, så att barnen också når.
Inramning
Utifrån den egna biografens möjligheter skapa en lekfull plats i en del av foajén eller varför inte i ett närliggande rum. Bok/lek/pysselhörna, kuddar, vimplar. Sätt affischer och/eller digitala skärmar i lägre höjd så det når barnens blick. Ju mer du förhöjer deras upplevelse innan och efter filmen desto mer vill de återvända.
Kiosk
Hur säljer ni ert godis? Har ni alla varor bakom disken?
Presenterar man godiset på vägen till biljettkassan så ökar man inte bara försäljningen, utan man gör det smidigt för besökarna och snabbar upp köer vid visningar. Kanske extra önskvärt vid populära knattebiovisningar.
Glöm inte att utvärdera ditt kiosksortiment emellanåt.
Frukt är också godis, har ni utrymme för att erbjuda försäljning av frukt, russin.
Lokalt producerade varor i kiosken kan också vara ett sätt att profilera sig, eller jobba med ett ekologiskt utbud.
Biljettpriser
Biopubliken är en relativt oberörd publik när det kommer till prishöjningar visar det sig i många undersökningar. Men att jobba med rabatter, knattepris, månadskort, klippkort, filmklubbsmedlemskap är ett sätt att ge besökaren möjlighet att komma fler gånger. Under lov är det flera kommunen som är välvilliga att erbjuda barn subventionerade biobiljetter. Ta kontakt med kulturenheten i just din kommun och erbjud ett samarbete.
Tillgänglighet
Hur tillgänglig är er biograf? Många offentliga verksamheter och en del privata företag har krav på att lokaler som de bokar ska vara tillgänglighetsanpassade. Kanske om din kommun vill boka skolbio eller köpa in en barnföreställning på er scen. Att ha tillgängliga lokaler bidrar till att fler personer kan arbeta i och besöka din verksamhet. Det handlar om att det finns hörslinga, uppläst text till filmen med mera.
Tillgängliga lokaler innebär att personer med funktionsnedsättning kan ta sig in i byggnaden, röra sig i lokalerna och att det går att utrymma lokalerna vid en nödsituation.